Обявиха първа степен на опасност заради нивото на река Дунав, съобщи НОВА ТВ. Това означава, че се въвежда постоянно наблюдение на дигите в района. За последното денонощие нивото на реката в началото на българския участък се е повишило с близо 40 см. При Лом то вече надхвърля 710 см.

Засега няма опасност водата да навлезе в града. Няма и наводнени участъци. От Община Лом имат готовност с над 50 тона пясък и достатъчно чували, за да реагират при критична ситуация. Прогнозата е нивото на реката да продължи да се покачва.

Високо е нивото и при град Видин.

Река Дунав при Видин се покачи за последното денонощие с 47 сантиметра и достигна ниво от 756 сантиметра. При Ново село днес покачването на реката е с 58 сантиметра, а нивото достигна 724 сантиметра, съобщават на сайта си от ИА "Проучване и поддържане на река Дунав". При преминаване на нивото на реката над 750 сантиметра са очаква обявяване на първа степен на готовност при високи води на река Дунав.

Съгласно Плана при ниво на реката над 750 сантиметра започва ежедневно наблюдение на дунавските диги. "Напоителни системи" ЕАД - Видин отговаря за състоянието на защитните съоръжения и за работата на отводнителните помпени станции. Прогнозата на Агенцията за проучване и поддържане на реката е нивото да продължи да се повишава. Ако водният стълб достигне 850 см, се преминава към втория етап на готовност, който предвижда денонощно дежурство и сформиране на аварийни групи.

>>>Виж снимки от брега на Дунав>>>

МОСВ: Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени.

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от БТА.

Комплексните и значими язовири са в добро техническо състояние. Разполагат със свободни обеми за поемане на притока от очаквани валежи. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4 428,9 млн. м3 и представлява 68,2 процента от сумата на общите им обеми, което е с 0,4 процента повече от обемите, констатирани вчера. Няма преливащи язовири, няма данни за засегнати населени места.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>