С наближаването на края на лятото, времето в Централна и Северна Европа вече започна да се променя.

След няколко исторически горещи вълни през това лято, със спускането на слънцето към хоризонта, топлите дни намаляват през следващите месеци.

>>>Виж галерия от прекрасни есенни снимки>>>>

Времето става по-променливо, а много региони в Европа вече са свидетели на чести бури и валежи.

Вижте есенната прогноза на сайта Акууедър, след като лятната предвиди с доста добра, за дългосрочна прогноза точност, главните акценти на времето през лятото в Европа, включително тези на Балканите.

Бурите, придружени от силни валежи и поривист вятър вече започнаха и ще продължат в Обединеното кралство и Ирландия в началото и средата на есенния сезон. Части от Британските острови усетиха есента още през август, тъй като влажното и ветровито време беше чест гост в региона.

С напредването на есента, вероятността за силни бури ще нараства в Ирландия и Обединеното кралство. Въздействието на бурите понякога ще се разпространява по-далеч на юг и изток и ще засегне Северна Франция, Холандия и Дания.

Те ще донесат риск от прекъсване на електрозахранването и затруднения в транспорта. Валежите ще повишат и риска от наводнения.

Метеорологът на AccuWeather Тайлър Ройс споделя:

"Проблемът с ветровете в началото на сезона е, че листата все още са по дървета, улавяйки вятъра в много по-голяма степен от голите клони. Това увеличава шансовете за евентуални щети и счупването на дебели клони, както и цели дървета", добавя той. Напомняме, че в България преди две години ранен сняг в края на септември и октомври причини големи щети по дърветата, именно заради все още неопадалите им листа.

Освен риска от бури, районите от Северна Франция до Британските острови може да се наложи да се справят с една или две посттропични бури от Атлантическия океан, характерни за последните години през този сезон.

Снимка: accuweather

Най-големият риск за тези бури ще бъде през месеците септември и октомври.

"Комбинацията от посттропични бури (бивши тропически циклони, навлезли в умерените ширини) и силни ветрове в системата на "обикновените" атлантически циклони, ще допринася за по-влажна от нормалната есен", заяви старшият метеоролог на AccuWeather Алън Репперт.

Все пак, в началото на сезона ще има и региони с достатъчно дни с повече слънчево греене и температури, близки до нормалните - югозападните части на континента. Рязка промяна на времето там се очаква през месец октомври, когато циклоните от Атлантическия океан се завръщат на Иберийския полуостров. Това ще донесе така необходимите валежи, както и ще сложи край на горещините там.

Докато валежите ще бъдат до голяма степен полезни, те ще повишават риска от наводнения. "Тези превалявания ще намалят драстично риска от пожари в региона", каза Репперт. Някои от тези бури могат да предизвикат силни и опасни ветрове, особено в Северна Португалия и Северозападна Испания.

Продължителни периоди с приятно време от Франция до Полша

След лято с множество исторически горещи вълни, районите от Франция до Полша и Словакия отначало могат да очакват по-мека есен с продължителни сухи периоди и липса на интензивна горещина. Докато температурите за сезона като цяло вероятно ще бъдат над нормалните в повечето места, дните ще са приятни за дейности на открито през септември и октомври.

"Общото приятно време може да доведе до висока посещаемост и пренаселени условия на най-популярните есенни фестивали в целия регион", каза Ройс.

През повечето дни през септември се очакват високи температури в Париж, Берлин и Варшава. Докато температурите ще се понижават през октомври и ноември, слънчевото греене все още ще осигурява достатъчно топлина в следобедните часове за плановете на хората за прекарване на времето на открито.

Рязка промяна на времето е възможна през средата и края на ноември, когато студен въздух от Русия ще нахлува на запад към Европа. Този студен въздух може да достигне  Германия, носейки хлад до Берлин, Прага и Варшава.

Студената въздушна маса от изток в края на есента ще повиши вероятността от снеговалеж.

По по-високите места в споменатия район е възможна временна снежна покривка, но снегът е възможен и в по-ниските места в тези региони. Продължителните сухи периоди през очаквания есенен сезон ще засилят опасенията за суша след по-сухото от нормалното лято и силната и продължителна лятна жега. "Загрижеността за суша и проблеми за селското стопанство във Франция и Германия нараства", споделя Ройс.

Междувременно, сухото време ще бъде благоприятно за прибиране на реколтата в Полша, Беларус и Чехия. 

Италия и Балканският полуостров са изложени на риск от наводнения, тъй като ще има периоди с продължителни валежи. Честите периоди на бурно и дъждовно време в Италия и на Балканския полуостров, подобни на тези от началото на лятото, ще се повторят наесен, според сайта. Гръмотевичните бури на множество места в Италия, Румъния и Гърция през лятото, ще създават проблеми и през месец септември. (България не се споменава изрично и според нас, vremeto.dir.bg, въпреки, че обилни превалявания са възможни и у нас, сухото време ще доминира за дълги периоди през предстоящата есен - бел. на редактора).

Гръмотевичните бури и валежи, причинени от бавноподвижни  циклони и атмосферни фронтове, ще носят потенциален риск от продължаващи няколко дни обилни валежи, способни да предизвикат наводнения и кални свлачища в Италия и на Балканите, твърди прогнозата на американския сайт.

С напредването на сезона рискът от силни гръмотевични бури ще намалее, но опасността от локални обилни валежи ще продължи. Подобни обстановки ще има в Южна Европа и те ще носят чести  валежи от дъжд през месеците октомври и ноември, според сайта.

Валежите, прогнозирани за Балканския полуостров, ще ограничат вероятността за продължителни топли периоди в целия регион, като температурите се очаква да останат близо до или малко над нормалните за сезона като цяло.

Потенциалното навлизане на студен въздух от север и изток в края на сезона, ще донесе заплаха от по-сериозен сняг по местата с по-голяма надморска височина в Унгария и Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Този тип време вероятно ще има отрицателно въздействие върху селското стопанство и възможностите за провеждане на мероприятия на открито в целия регион", твърди главният метеоролог на сайта Акууедър. "Когато дойде ноември, тези обстановки ще стават все по-чести, като на моменти ноември ще бъде по-скоро като декември и дори януари", смята той.

Студеният въздух ще създава условия за много сняг от балтийските страни до Беларус и Украйна още преди края на ноември.

"Над нормалните снеговалежи се прогнозират през месец ноември в Източна Европа", каза Репперт.

Студеният и снежен край на есента може да постави основата този модел да се запази и през зимните месеци, завършва материалът.

Очаквайте резюме и анализ от vremeto.dir.bg на прогнозите на световните метеоцентрали за предстоящата зима в събота, 17 август.

>>>>Посетете нашата интернет-страница>>>>